Cruiseguiden - Før reisen

Ønsker du hjelp med å finne rederiet som passer best for deg? Kontakt oss så hjelper vi deg helt fra planlegging til du er trygt hjemme igjen.  

Få hjelp med dine cruiseplaner

Viktig informasjon:

 • Bagasje

  Man må vanligvis fly til destinasjonen hvor cruiset starter og kan da pakke en koffert man sjekker inn og en man kan ta med seg om bord på flyet som håndbagasje og en personlig veske

  Hvert flyselskap har sine egne regler, så her må man sjekke på de respektive selskaper sine hjemmesider.

  Man må ikke pakke verdisaker i bagasjen man sjekker inn, skulle noe gå tapt her dekker forsikringsselskapet sjeldent eller aldri dette. Reiser man flere sammen kan man gjerne fordele sine klær og sko i de forskjellige kofferter.

   

   
 • Barn som reiser uten egne foreldre eller formyndere

  Mindreårige barn (barn under 21 år eller 18 år på enkelte destinasjoner) som reiser med voksne de ikke er foreldre el formynder er pliktig til å vise frem følgende:

  - Barnets pass og eventuelt visum
  - Kopi av begge foreldrenes pass
  - Bekreftelsesbrev signert av minst et av barnets foreldre/formynder om at barnet kan reise med sitt reisefølge.

   

  De fleste rederier tilbyr skjema (notarized letter) på engelsk som fylles ut og signeres av foreldrene/formynder. En fagperson (vitne) som for eks advokat, lege, dommer og lign må også signere dokumentet. Skjemaet fremvises ved innsjekk.

  Vær obs på at bekreftelsen må også inneholde tillatelse på at medisinsk behandling kan utføres dersom en alvorlig situasjon skulle oppstå og at legen må kunne utføre en behandling umiddelbart. Dette gjelder også for barn som reiser med andre slektninger og venner.

   

  Om barnet reiser med kun en av sine forelder/verge og har ulike etternavn, må det kunne vises fram en signert bekreftelse godkjent fra den andre forelderen/vergen som ikke en med på reisen. Gyldig dokument må være klar i god tid før reisen og ikke senere enn 7 dager før avreise. Hvis ikke gyldig dokumentasjon tas med, blir barnet nektet ombordstigning. 

 • Bekledning

  Vi får ofte spørsmål om hva dere bør ha med av klær på ett cruise, og da spesielt bekledning til middag om bord.

  De fleste rederier sier at til middag går herrene med bukse og en skjorte med krage, kan være langermet eller kortermet, dog vil jakke ikke være nødvendig i de fleste tilfeller.  

  Men de fleste rederier har ofte to formelle kvelder på cruiset, da er det mørk dress eller smoking i hoved spisesalen. De som ikke ønsker dette vil kunne gå på en av de andre restaurantene om bord hvor kleskoden ikke vil være formell.  

  Enkelte rederier har ingen formelle kvelder, som for eksempel NCL og Regent Seven Seas.

  På dagtid går man veldig avslappet kledd, badebukse ved basseng området, shorts, t skjorte og sandaler/sko inne på skipet.

  Ett godt tips er å pakke litt klær med i håndbagasje når man går om bord, som for eksempel badetøy, dette fordi bagasjen ikke vil komme til lugaren før etter noen timer.

  Å pakke til cruise kan være en utfordring for mange, men rederiene har satt noen retningslinjer for dette ved å legge føringer for kleskoden for hver kveld. Dette vil man se i dagens program som man får utlevert på lugaren.

   

  Pakketips for Herre:

  *Gjerne en dress/smoking. Alternativt en pen dressjakke og bukse

  *Glem ikke slips til formelle kvelder.

  *Pene bomullsskjorter og noen pikéskjorter

  *Noen pene bukser eller andre bukser (ikke jeans).

  *Pene fritidssko går bra ombord på de fleste restaurantene, Dress sko til de formelle middagene

  * Ta gjerne med joggesko både til utflukter og hvis du vil bruke treningsfasilitetene ombord.

  *Badetøy, strandtøy og pene fritidsklær.

   

  Pakketips for Damer:

  *Minst en cocktailkjole (ikke for kort) og/eller lang aftenkjole til de formelle middagene.

  *Noen pene bukser (ikke jeans)

  * Bluser og topper

  * Gjerne et sjal til å ha over skuldrene da det er aircondition på skipet og dette kan være greit å ha over en kjole( bluse)

  *Pene fritidssko går bra ombord på de fleste restaurantene, Dress sko til de formelle middagene

  * Ta gjerne med joggesko både til utflukter og hvis du vil bruke treningsfasilitetene ombord.

  *Badeklær, strandtøy og pene fritidsklær.

   

   

   

  Casual: Pique trøye eller en pen skjorte og bukse (ikke jeans) for herrer, kjole eller bukse og bluse for damer

   

  Smart Casual: Jakke, bukse og slips for herrer, kjole eller dressbukse/jakke for damer

   

  Formal: dress og slips, eller Smoking for herrer, cocktail kjole for damer

 • Bursdager, bryllupsdager og andre feiringer

  Livets spesielle øyeblikk bør feires med stil, og det finnes neppe en bedre måte å feire et bryllup, bryllupsreise, gjenforening, fødselsdag, eksamenshøytid, bryllupsdag eller en annen spesiell dag på enn ombord på et cruiseskip.

  Hvor mye de ulike rederiene gjør ut av feiringer om bord varierer. Gi gjerne beskjed til salgsagenten din hvis noe skal feires så kan dette noteres i bestillingen.

  Man kan også bestille ulike gaver, blomster og overraskelser til lugaren eller restauranten hvis man ønsker dette. Dette bestilles og betales på forhånd via nettsiden til rederiet. Priser og tilbud varierer fra rederi til rederi.

 • Forsikring

  De fleste rederier har ikke forsikring med i prisen, dette er dessverre heller ikke noe vi forhandler.

  Slik at vi anbefaler alle våre kunder til å tegne gyldig reiseforsikring for de bestiller cruise, dette gjelder både avbestillingsforsikring og reiseforsikring.

 • Hva er inkludert

  Hva som er inkludert i cruiseprisen varerier fra rederi til rederi, men generelt dekker cruiseprisen overnatting, måltider, underholdning, en god del aktiviteter samt bruk av treningsfasiliterer og basseng etc.

 • Hva er ikke inkludert

  Du bør budsjettere for personlig kjøp om bord, som drikkevarer, spa/frisør, spesialitetsrestauranter, landutflukter etc.

  Igjen hva som ikke er inkludert varierer fra rederi til rederi og dere vil få god informasjon fra oss hva som er med og ikke i prisen.

 • Graviditet

  Er du gravid kan du reise på cruise med de fleste rederier frem til du er i uke 24 av svangerskapet. Har du kommet inn i uke 24 i svangerskapet kan du dessverre ikke reise på cruise – gravide kvinner må ha avsluttet sin reise innen svangerskapets 24.uke. Alle gravide må ha med seg legeerklæring skrevet på engelsk hvor legen opplyser om hvor langt i svangerskapet man er, at man er i bra form og at det ikke er høy risiko forbundet ved svangerskapet.

 • Pass / Innreisetillatelser / Visum

  PASS

  ·         Alle passasjerer må ha gyldig pass – uansett alder. Merk at flere land krever pass som er gyldig minst 6 måneder etter reisen er avsluttet. Den enkelte reisende har selv fullt ansvar for å påse at man har gyldig pass og eventuelle visum, og bærer selv all risiko for konsekvenser som skyldes manglende eller ugyldige dokumenter. Kunden er selv pliktig til å undersøke opplysninger om forhold vedrørende helsemessige betingelser, herunder krav om vaksinasjoner eller lignende betingelser for eksempel vandelsattest, som skal være oppfylt for at reisen kan gjennomføres. Passasjerer uten gyldig pass, visum og/eller reisedokumenter vil bli avvist ved ombordstigning. 

  Alle opplysninger gjelder for reisende med norsk pass. Har ikke den reisende norsk pass skal dette opplyses til reisebyrået ved bestillingen slik at byrået kan henvise denne til selv å søke opplysninger om de for reisen påkrevde formaliteter hos sitt lands ambassade, konsulat, samt hos en vaksinasjonsklinikk. Unnlates slike opplysninger til reisebyrået, har ikke arrangøren noe ansvar for de følger evt. manglende innreisedokumenter, vaksinasjoner etc. måtte medføre for den reisende. Passet skal, utenfor EU-landene, normalt ha gyldighet i minst 6 måneder etter ankomsten til destinasjonen. Det kan også kreves transittvisum for noen nasjonaliteter. 

   

  VISUM / INNREISETILLATELSER

  • Du er selv ansvarlig for å ta kontakt med de aktuelle ambassadene for opplysninger om hvilke visumkrav som gjelder for de landene som besøkes i løpet av cruiset og videre sørge for eventuell innreisetillatelse. Vær oppmerksom på at for reisende som er norske statsborgere, men født under en annen nasjonalitet kan andre visumregler gjelde enn for innfødte norske statsborgere. Den reisende må selv kontrollere reglene med aktuelle ambassader/konsulat og sørge for gyldig innreisetillatelse.

  Det er de reisendes ansvar å sørge for å ha gyldig visum, se §7,2 i Alminnelige vilkår for pakkereiser.
   
  For informasjon om visum er www.visumservice.no en nyttig nettside. Til enkelte land kan det ta lang tid å få innvilget visum, så husk å være ute i god tid. Vi kan være behjelpelige med å søke visum, mot ett gebyr. Under har vi et utvalg av relevante land sine innreisekrav. 

  ·         USA

  • For reise til USA må du søke om innreisetillatelse. Norske statsborgere trenger ikke å søke visum, det holder å søke om visumfri innreise via det elektroniske systemet Electronic System for Travel Authorization (ESTA), som del av Visa Waiver Program (VWP). Også statsborgere i andre VWP-kvalifiserte land må fylle ut en søknad fra ESTA. Det amerikanske sikkerhetsdepartementet tar en avgift på USD 14 per søknad. Du kan når som helst før reisen sende inn din søknad, men vi anbefaler at du søker om godkjennelse når du begynner å planlegge reisen til USA. ESTA vil i de fleste tilfeller ta en umiddelbar avgjørelse om godkjenning for VWP.
    

   

  En godkjent reiseautorisasjon fra ESTA er:

  • Gyldig i opptil to år eller frem til passet ditt utgår dersom dette skjer først
  • Gyldig for flere innreiser til USA
  • Ikke en garanti om innreiserett til USA, ESTA godkjenner kun at du kan gå ombord på et fly for å reise til USA under VWP

  Søknad om visumfri innreise gjøres her:
  https://esta.cbp.dhs.gov/esta/esta.html?_flowExecutionKey=_c01EB1663-6CAD-DC62-8EEA-7C8555D021ED_k0B01F974-3DB8-A9A2-05DD-F34B46456A52

  For mer informasjon om ESTA les her: https://esta.cbp.dhs.gov/esta/application.html?execution=e1s1 
   

  • Ved reiser til USA må man ha et maskinlesbart pass. Norske pass er enten maskinlesbare eller håndskrevne. Hvis passet ditt er maskinlesbart og du oppfyller alle andre krav for å reise på Visa Waiver Program, kan du reise til USA uten visum. Et maskinlesbart pass har to maskinlesbare linjer nederst på identitetssiden i passet. Du må sørge for at passet ditt er uskadet og gyldig i minst 6 måneder etter at reisen er avsluttet.
  • Ved reise til USA, bør man la kofferter, bager etc være ulåst. Transport Safety Administration har i følge lov rett til å åpne all bagasje og sjekke innhold. Hvis bagasje er låst, vil lås bli klippet av og bagasje åpnet. Man kan eventuelt benytte universallås. Flyselskapene tar ikke ansvar for ødelagte bagasjelåser som følge av sikkerhetskontroller.  Klager på skader evt. bortkommet bagasje må skje direkte til flyselskapet.
  • I USA og Canada gjelder følgende innreisekrav for mindreårige: Mindreårige som ikke reiser sammen med begge foreldrene eller som reiser med en voksen som ikke er foreldre eller verge til barnet, må ha med seg et notarialbekreftet brev med reisedatoene, underskriften til begge foreldrene, eventuelt navn på personen den mindreårige reiser sammen med, samt skriftlig tillatelse fra den voksne til å ledsage den mindreårige, og for den mindreårige å motta legebehandling i nødstilfelle. Det anbefales også å ha med en kopi av foreldrenes pass.
  • Husk å ha nok strøm på telefoner, lesebrett etc til å slå de på i sikkerhetskontrollen om nødvendig. Dersom det ikke er nok strøm til å slå de på, kan du bli nektet ombordstigning. 

  ·         CANADA

   

  Innreise Canada

   

  Visumbestemmelsene er i stadig endring, så det kan være lurt å oppdatere seg før man skal reise. Canada innfører elektronisk reiseregistrering (ETA) for visumfrie tilreisende fra 15. mars 2016. ETA vil gjelde for alle nordmenn som ikke har visum eller fast opphold i Canada og som ankommer med fly. Vær oppmerksom på at dette også gjelder hvis man bare mellomlander i Canada, såkalt «transit»
  Man søker om  ETA online før man sjekker inn på flyplassen. Her er link til nettsiden for Government of Canada, http://www.cic.gc.ca/english/visit/visas.asp

   

  Kostnad for dette er ca. 7 CAD (Canadiske dollar). Tillatelsen er knyttet opp mot passet ditt og har en gyldighet på 5 år eller til passet ditt utløper, avhengig av hva som kommer først.

   

  ·         RUSSLAND

  • Skal du til Russland må du ha visum. Hos noen rederier er et gruppevisum inkludert dersom man bestiller en utflukt gjennom rederier. Skal du reise på egenhånd er du selv ansvarlig for å anskaffe et individuelt turistvisum i god tid før avreise.

  Kina

  Skal man til Kina må man ha visum og dette krever personlige oppmøte på den kinesiske ambassaden i Oslo. 

  Australia

  Her søkes det om visum på nett, dette koster ingenting, mer informasjon finnes her:

  https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/getting-a-visa/visa-listing/evisitor-651

  New Zealand

  Fra 01. okotber 2019 er det nødvendig å søke om visum, mer informasjon finnes her:

  https://nzeta.immigration.govt.nz/


  Vær oppmerksom på at Cruisespesialisten AS kun gir veiledning om visum til norske statsborgere. Er du ikke norsk statsborger, må du ta kontakt med gjeldende ambassade eller konsulat for informasjon og råd om visum. Sjekk www.landsider.no for mer informasjon. 

 • Kjæledyr

  På de aller fleste skip er det ikke lov til å ta med seg kjæledyr, unntaket kan være førerhund/servicehund. Det eneste rederiet hvor dyr er tillatt er Cunard som kan tilby kennelfasiliteter. Det er begrenset tilgjengelighet i kennelen og alt må bestilles og betales i forkant. Ofte kan det kreves vaksiner for å ta et dyr inn i et annet land, dette vil også gjelder når man kommer sjøveien.

 • Tips/serviceavgift

  Man gir tips til lugarbetjeningen og lugarpersonalet om bord, men de ulike rederiene har forskjellige tipsordninger. Noen rederier har tips allerede inkludert i prisen, mens noen kan man velge om man vil betale på forhånd eller ikke. Hvis man ikke har noen av de første alternativene blir deres om bord konto trukket en avtalt sum per dag per person underveis på seilingen. Er du usikker på hvilke tipsordning din reise har, kan vi på Cruisespesialisten hjelpe dere med dette. Det skal også stå i deres bekreftelse fra Cruisespesialisten.

 • UDs landsider

  UDs landsider er utviklet for å presentere land- og reiseinformasjon på en enkel og brukervennlig måte. 

  http://landsider.no/

   

  På UDs landsider vil du finne følgende informasjon om de land der Norge har ambassader:

  • Økonomiske, geografiske, politiske og helsemessige forhold
  • Innreisebestemmelser
  • Skikk og bruk
  • Sikkerhetsmessige vurderinger


  I tillegg vil du finne

  • Offisielle reiseråd der Utenriksdepartementet har funnet det nødvendig å utstede slike,
  • Generelle råd og tips til reisende,
  • Lenker til mer informasjon, også for de land der Norge ikke er representert gjennom en ambassade.


  På UDs landsider vil du ikke finne

  • Utførlige reisebeskrivelser
  • Beskrivelser av severdigheter på ulike reisemål
  • Forslag til overnattingssteder
  • Shoppingtips
  • Aktivitetsguider

             

 • Spesielle behov

  Alle må være i medisinsk og fysisk stand til å reise, og kunne forsikre seg om at reisen ikke vil utgjøre noen fare for seg selv eller andre. Når du bestiller en reise må du informere oss om eventuelle medisinske eller fysiske forhold som krever behandling eller pleie i løpet av cruiset. Vennligst gi oss detaljert informasjon da dette kan påvirke ditt cruise inkludert bruk av tjenester eller fasiliteter. De fleste rederier tilbyr lugarer spesial tilpasset funksjonshemming (bredere dører, større bad osv). Gjester som er rullestolbrukere må selv ta med sin egen rullestol. I enkelte forhold kan rullestolbrukere ikke gå i land (for eks ved bruk av tenderbåter for å komme fra skip til land). De fleste lugarer har kjøleskap hvor man kan oppbevare medisiner. Gjester som er avhengige av oksygenbehandling må ta med egne oksygenbeholdere. 

  Merk at cruiserederiene forbeholder seg retten til å avvise passasjerer som ikke er fysisk eller psykisk i stand til å reise, som krever mer pleie enn det reiseledsager eller rederiet kan tilby, eller som ikke anses til å kunne ta vare på seg selv i en eventuell nødssituasjon.

 • Spesielle dietter

  Om du har behov for spesialmat, har allergier eller tilstander som cøliaki, vennligst gi beskjed når du bestiller cruiset eller senest 45 dager innen avreise. Vi gjør det vi kan for å imøtekomme dine diettbehov om bord.

  De fleste cruiseskip tilbyr lavkalori- og vegetarretter som varierer daglig. Lavkalorirettene finnes vanligvis under ”spa meny” seksjonen av menyen. Det er også mulig å bestille retter med lavt salt/uten salt, lavt kolesterol/uten kolesterol, sukker- og kalorifattige desserter. De aller fleste cruiseskip tilbyr nå glutenfri eller laktosefri mat. Noen cruiseskip kan imøtekomme vegetar og lacto-vegetar dietter, dog ikke alle.

   

 • Transfer

  Man kan gjennom en del rederier bestille ulike transfers eller transportetapper om man vil kalle det det. Dette kan være seg fra flyplass til hotell, hotell til kai og fra kai til flyplass igjen. Transport kan bestilles gjennom rederi eller av og til må man benytte private aktører. Transfers kan foregå i buss, van eller vanlige biler, ofte busser hvis man forhåndsbestiller gjennom rederi. Pris på dette vil variere, basert fra sted og distanse man skal reise.

   

   

 • Utflukter

  Rederiene arrangerer organiserte utflukter i de ulike havnene man kommer til. Disse utfluktene kan man bestille på nettsiden til rederiet før avreise eller man kan kontakte utfluktdisken når man kommer om bord. Man må da alltid ta høyde for at en utflukt kan være fullbooket, så er det noe man virkelig vil oppleve anbefaler vi at dere bestiller dette hjemmefra. Man har som oftest utflukter for både de kulturelle, matglade og de som liker sportsaktiviteter slik at her bør være noe for enhver smak.

  Prisene varierer fra utflukt til utflukt og de foregår på engelsk. Det gjøres oppmerksom på at utfluktene kan endre fastsatte tider, og at utfluktene kan kanselleres dersom antall deltakere er for lavt til å gjennomføre utflukten. Ønsker du og utforske anløpshavnene på egen hånd er dette selvfølgelig også mulig.

 • Vaksinasjon og helsetilstand

  Når man reiser ut av Norge er det alltid viktig at man er frisk og at man tar de nødvendige vaksiner. Hvilke vaksiner som er nødvendig kommer an på hvor man reiser, derfor alltid konferer med din fast lege før man reiser på cruise, dette er særdeles viktig når man cruiser utenfor Europa.

  Sjekk gjerne med denne nettsiden http://www.reisemedisin.no/

 • Værinformasjon

  Benytt dere av følgende nettside for detaljert informasjon om vær og vind www.yr.no