Cunard


Om Cunard
Cunard anbefales for alle som liker det klassisk og elegante, men hovedsakelig er det voksne gjester man vil finne om bord. Cunard er et av verdens mest berømte og tradisjonsrike cruiserederi med tre flotte skip i flåten sin! I 1840 dro Mr. Samuel Cunard sjøveien over Atlanteren for å levere post. Lite visste han den gang at han tok det første steget mot en ny standard for luksusreiser! Rederiet er mest kjent for den transatlantiske ruten mellom Southampton og New York samt flotte verdenscruise!

Queen Mary 2 (QM2) er et av verdens mest grandiose og flotte cruiseskip som noen gang er bygget og er pr i dag verdens eneste «Ocean liner». Tidløs eleganse og en opplevelse av fordums historie fordelt over 14 dekk kjennetegner skipet. Queen Victoria ble satt i rute i desember 2007. Med sin elegant og maritimt innredning får man en følelse av fordums historie selv om skipet har alle moderne fasiliteter. Vi kan nevne Grand Lobby med sitt vakre trappe området og flotte kunstverk, Queens Room, hvor man kan svinge seg til musikken fra et storband, samt The Winter Garden som er innredet i kolonistil. Skipet er på 92.000 bruttotonn og tar 2050 passasjerer. Queen Elizabeth er søsterskipet til Queen Victoria og ble bygget i 2010. Hun veier 92.000 bruttotonn og tar 2092 passasjerer.  Disse to skipene er forholdsvis like, men har enkelte ulikheter.

I januar hvert år seiler de tre skipene på verdenscruise og er først tilbake i hjemmehavnen Southampton i begynnelsen av mai. QM2 seiler så hovedsakelig den transatlantiske ruten mellom Southampton og New York og Nord-Amerika og Canada, mens Queen Victoria og Queen Elizabeth seiler i Middelhavet og Nord-Europa.
 

Atmosfære om bord
Komfort, kvalitet, stil og den ultimate reise er vel det som beskriver Cunard best. I tillegg til den klassiske og tradisjonsrike cruiseopplevelsen vil man om bord på rederiets skip få følelsen av fordums historie med f.eks. «afternoon tea», storband, «ballroom dancing», maskerade ball, den tradisjonelle britiske puben og de stilfulle middagene! Man finner og mye flott informasjon, vakre kunstverk samt ulike foredrag med fokus på den maritime historie som bidrar til følelsen av at man er med på mer enn et cruise.

Appellerer til
Cunard anbefales for gjester vil oppleve litt av den sofistikerte og luksuriøse følelsen man får ombord på et eksklusivt større skip. Interiøret på disse skipene er klassisk elegant. Queen Mary 2 tilbyr også smakfulle lugarer med vindu til den som reise alene. Om bord finnes det flotte show, levende musikk, vinsmaking, elegante butikker, lekre restauranter, spa, treningsstudio etc. Man vil til og med finne en egen hundekennel.

Påkledning
På dagtid er det uformell påkledning. Om kvelden er det pent antrekk. På 7 netters cruise vil det være to formelle kvelder hvor herrene kler seg i dress/smoking og damene i passende antrekk. Tre til fire formelle kvelder på et 14 netters cruise.

Bespisning
Buffet restauranten er åpen både til frokost, lunsj og på kveldstid. Hoved-spisesalen Britannia er åpen til middag. Man kan velge mellom fast bord kl. 18.00 eller kl. 20.30.
Bor man i Britannia Club Balcony(QM2 + QE) spiser man i separat område ved hoved spisesalen, her har man fast bord, men kan komme når det passer innenfor åpningstidene.
I tillegg finnes det spesialitetsrestauranter samt noen kafeer/snackbarer hvor man får lettere måltider.
Man har også romservice som et alternativ.   

Queen Mary 2 (QM2)
Spesialitetsrestaurant Todd English – åpen for lunsjservering (cirka USD 5-12 per rett). Til middag er det cover charge cirka USD 26 for tre-retters meny.
Kings Court – buffet restaurant på dagtid. På kveldstid gjøres et område om til spesialitetsrestauranter(Asia/Italia). Her er det fast meny, cover charge cirka USD 15.
Bor man i Princess Grill Suite og Queens Grill Suite spiser man i egne dedikerte restauranter. Man har fast bord, men kan komme når det passer innenfor åpningstidene. Her finnes også en bar i tilknytning til disse restaurantene.

Queen Elizabeth (QE)
Fransk spesialitetsrestaurant The Verandah – åpen for lunsjservering (cirka USD 5-12 per rett). Til middag er det cover charge cirka USD 29 for tre-retters meny.
Lido Restaurant – buffet restaurant på dagtid. På kveldstid gjøres et område om til spesialitetsrestauranter(Asia, Sør-Amerika og Mexico). Her er det fast meny, cover charge cirka USD 15. De har og pakker inkludert sake/vin til cirka USD 25. Bor man i Princess Grill Suite og Queens Grill Suite spiser man i egne dedikerte restauranter. Man har fast bord, men kan komme når det passer innenfor åpningstidene.

Queen Victoria (QV)
Fransk spesialitetsrestaurant The Verandah – åpen for lunsjservering (cirka USD 15 i cover charge for fast meny). Til middag er det cover charge USD 24 for tre-retters meny.
Lido Restaurant – buffet restaurant på dagtid. På kveldstid gjøres et område om til spesialitetsrestauranter(Asia, India, Seafood & Steak). Her er det fast meny, cover charge cirka USD 15.  
Bor man i Princess Grill Suite og Queens Grill Suite spiser man i egne dedikerte restauranter. Man har fast bord, men kan komme når det passer innenfor åpningstidene.

 

Historikk

1839
Samuel Cunard startet «The British North America Royal Mail Steam Navigation Company», hovedsakelig for å frakte post mellom England og USA/Canada.

1840

Det første skipet Britannia, en 1154 tonn stor hjuldamper, hadde sin første seiling fra Liverpool til Halifax, Nova Scotia. Det tok 14 dager til første stopp underveis som var Boston. Det lille skipet hadde faktisk passet inn i hoved-spisesalen Brittannia Restaurant om bord på dagens QM2.

1860-1900

I denne perioden immigrerte cirka 14 millioner europeere til Nord-Amerika. Cirka 4.5 millioner av dem reiste fra Liverpool og over halvparten av dem reiste med Cunard over havet.

1912
Carpathia var det første skipet som nådde frem til Titanic den skjebnesvangre natten i april da 1502 mennesker omkom. Carpathia fikk reddet alle de 705 overlevende.   

1922
Laconia - første passasjerskip med verdenscruise.

1934
Queen Mary sjøsettes i Clydebank, Skottland. Hun døpes av dronning Mary.

1938
Queen Elizabeth sjøsettes i Clydebank, Skottland. Hun døpes av dronning Elisabeth, kjent av de fleste som dronningmoren. Tilstede var også hennes døtre, prinsessene Elizabeth(nåværende dronning) og         Margaret.

1939
Queen Mary og Queen Elizabeth ble under 2. verdenskrig underlagt den britiske regjering. Skipene fraktet mer enn 1.5 millioner soldater verden rundt og fikk derfor kallenavnet «Troop ships». Skipene var designet for å ta 2 000 cruisepassasjerer men på hvert tokt under krigen fraktet de opptil 15 000 soldater hver gang. Winston Churchill påsto at på grunn av innsatsen fra de to «dronningene» ble 2. verdenskrig kortet ned med ett år.         

1947
Queen Mary og Queen Elizabeth kommer i vanlig drift igjen på den transatlantiske ruten mellom Southampton og New York.

1967
Queen Elizabeth 2 sjøsettes i Clydebank, Skottland. Hun døpes av Dronning Elizabeth II i nærvær av hennes mann Hertug av Edinburgh og prinsesse Margaret.

1969
Queen Elizabeth 2 eller QE2 som hun her etter ble kalt, settes i drift.

1982
Da Falklandskrigen på gikk fraktet QE2 3000 tropper til South Georgia  

2000
Cunard gjøre en ordre på den største «ocean liner» som noen gang er bygget. Med sine 150 000 brutto tonn blir hun ikke bare det største skipet men også det lengste, høyeste og dyreste. Hennes navn – Queen Mary 2.

2004
12. januar døpes Queen Mary 2 i sin nye hjemmehavn Southampton av Dronning Elizabeth II.  Kanskje man aldri har tenkt over det men skipene døpes med tall (1, 2, 3). De romerske tallene (I, II, II) er forbeholdt kongelige.

2007
Cunard får overlevert sitt nyeste skip Queen Victoria fra skipsverftet Fincantieri i Venezia. Hun blir døpt i Southampton 10. desember av Camilla Parker Bowles, hertuginne av Cornwall, i nærvær av prins Charles.

2008
Vår alles kjære QE2 forlater flåten.

2010
Det tredje skipet til å bære navnet Elizabeth ferdiggjøres ved verftet Monfalcone i Italia og døpes 11. oktober av dronning Elizabeth II. Hun har faktisk vært til stede ved dåpen av alle tre Elizabeth-skipene. Som 12 åring i 1938 da hennes mor døpte det første skipet. Igjen i 1967 da hun selv døpte QE2 og nå i 2010 med nye Queen Elisabeth.